Ortodontik tedavinin süresi, kullanılacak sistemden ziyade, problemin tipine ve şiddetin göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte, tedavi süresinin uygulanan sistemden etkilenmesi mümkündür.
Braket ve tel ile yapılan ortodontik tedavide, dişlere braketlerin içindn geçen tek bir tel uygulanır ve bu tel tüm dişlere aynı anda benzer kuvvet uygular. Bireysel olarak diş hareketi seçeneği güçtür. Şeffaf plaklarda ise, bireysel olarak hareket ettirilebilir. Bu da aynı anda farklı dişleri farklı yönlerde, istediğimiz kuvvetler ile hareket ettirme şansı tanır. Bu bireysel diş hareketi seçeneği, ortodontik tedavinin daha kısa sürmesine katkıda bulunan önemli bir faktördür.
Klasik tel tedavisi ve şeffaf plaklar arasındaki en önemli farklardan biri; tel tedavisinin interaktif, şeffaf plak tedavisinin ise proaktif olmasıdır. Bunun anlamı; tel tedavisinde her seans hasta görüldüğünde ağızdaki değişimler ve ilerlemeler doğrultusunda yeni hamlelerin uygulanması ve tedavinin bu şekilde sürdürülmesidir. Şeffaf plak sistemlerinde ise, her bir plakta dişlerde hangi sonucun elde edilmiş olacağı tedavi başlangıcında öngörülür. Örneğin hastamızın dişlerinin tedavinin 3. ayında hangi konuma geleceği, tedavi başlangıcında hastaya gösterilebilir. Dolayıyla şeffaf plak sistemlerindeki algoritma sayesinde, tüm hamlelerin en başta öngörülebilir olması, tedavi süresinin kısalmasına yardımcı olabilir.
Invisalign sisteminin, bazı diş hareketlerinde destek mekaniklere ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Bu tip durumlarda tedavi süresi braket ve tel sistemleri ile aynı olabilir.
Tüm bunların yanında; en doğru bilgilendirme, sizleri muayene eden ortodonti uzmanı tarafından yapılacaktır. Şeffaf plak sisteminin sizler için uygunluğu, tedavi süresinin her iki sistemde nasıl değişkenlik göstereceği konusunda hekiminiz sizi aydınlatacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi Çocuklarda Uygulanabilir mi?
Çocuğunuzun ortodontik tedavi ihtiyacı olup olmadığı, eğer tedavi gerekli ise hangi sistemle tedavinin mümkün olduğu bilgisi için en sağlıklı yol, çocuğunuzun bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesidir.
Şeffaf plak sistemleri son bir buçuk yıldır; karışık dişlenme döneminde olan 12 yaş altı çocuklarda da uygulanabilmektedir. Bu aşamada dişlerdeki çapraşıklık ve ayrıklıklar düzenlenebilir. Kapanış bozukluklarının bir kısmı tedavi edilebilir. 12 yaş ve sonrası ise genellikle tüm dişlerin ağızda yerini aldığı çocukluk dönemidir. Bu evredeki tedavi yaklaşımları erişkinlerdeki şeffaf plak tedavilerine benzerdir. Ancak çocuklarda çene büyüme anomalisi var ise ve çene seviyesinde bir tedavi gerekli ise, bu durumun ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve şeffaf plak uygunluğunun dikkatli değerlendirilmesi gerekir.