Ortodontik Tedavi Süresi
Ortodontik tedavide süre, hastanın probleminin tipine, problemin şiddetine ve hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Dişsel Düzensizliklerin Tedavi Süresi
Hastamızın problemi dişsel çapraşıklık ya da ayrıklıklar gibi, sadece dişsel seviyedeki düzensizlikler ise, sadece ortodontik uygulamalar ile tedavisi mümkündür. Bu süreçte hastaya diş üzerine yapışan, braket adı verilen sabit aygıtlar uygulanabileceği gibi, takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar aracılığı ile de tedavi uygulanabilir. Braket sistemleri, tedavi başlangıcında tek tek diş yüzeylerine yerleştirilirler ve tedavi sonuna kadar hiç çıkartılmadan sabit bir biçimde ağızda kalırlar. Dişlere kuvvet uygulamak adına, braketlerin ortasından ince bir tel geçirilir. Bu tel, hekim tarafından kontrol seanslarında ihtiyaç duyuldukça değiştirilir. Braketler metalik yapıda ya da estetik braket adı verilen diş rengi görünümünde (porselen, safir, plastik…) olabilirler. Metalik braketler ile tedavinin, diş rengindeki estetik braketlere göre daha kısa sürdüğü yaygın bir kanıdır. Ancak son dönemde, estetik braketlerin üretildiği malzemelerde de çok olumlu gelişmeler kaydedilmiş ve mekanik özellikleri iyileştirilmiştir. Dolayısıyla, şeffaf tel tedavisi olarak bilinen estetik braketler ile tedavilerin süresi metal braketlere göre biraz daha uzun olsa da, günümüzde bu süre farkı çok anlamlı görünmemektedir. Dişsel tedaviler için ortalama süre 1.5 ila 2 yıldır.
Dişsel düzensizliklerin tedavisinde bir diğer seçenek, takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar aracılığı ile tedavinin yürütülmesidir. Şeffaf plaklar günümüzde farklı markalar tarafından kullanıma sunulmuş (Invisalignvb…), hasta konforu yüksek tedavi araçlarıdır. Hastanın tedavi seyrindeki tüm plaklarını, 7 ila 15 gün süre sonunda bir sonrakine geçmek suretiyle, yemekler hariç tam zamanlı kullanımı ile dişlerde düzelme sağlayan ortodontik tedavi araçlarıdır. Şeffaf plak sistemleri, bazı vakalarda, bireysel diş hareketleri yapılabilmesi ve üç boyutlu diş hareketi planlanabilmesi sayesinde tedavinin daha kısa sürede tamamlanmasına olanak sağlar.
Çene Anomalilerinin Tedavi Süresi
Çene anomalileri, çenelerin normalden farklı büyüme sergilediği durumlardır. Bu tip vakalar için ideal tedavi dönemi, çocukların büyüme gelişiminin devam ettiği ve çenelerin de şekillendiği 8-12 yaş arası dönemdir. Kullanılan ortopedik aygıtlarla, çene büyümesi doğru konuma yönlendirilmeye çalışılır. Çene anomalisine sahip çocuklarda tedavi süresi biraz daha uzundur. Öncelikle hastada çene konumlarının iyileştirilmesi, sonrasında dişlerin doğru sıralanması ile tedavinin tamamlanması gerekmektedir. Erişkin dönemde çene anomalilerinin tedavisi ancak ortognatik cerrahi adı verilen ortodonti ve cerrahinin (çene ameliyatı) birlikte uygulandığı yaklaşımlar ile mümkündür. Bu tip vakalarda tedavi süresi, çene ameliyatını da içerdiğinden, dişsel tedavilere göre biraz daha uzundur.
Çapraşıklığın şiddeti tedavi süresini etkiler mi?
Ortodontik olarak dişsel çapraşıklığın şiddeti tedavi süresini etkiler. Hafif düzeydeki çapraşıklıklar daha kısa sürede tedavi edilebilir iken, ileri seviyedeki çapraşıklıklar biraz daha uzun süreli tedavi gerektirir. Ancak burada, alt ve üst dişler arasında kapanış bozukluğu varlığının değerlendirilmesi çok önemlidir. Karşıt dişler arasındaki kapanış bozuklukları, tedavinin biraz daha uzun sürmesine neden olur. Dişlerin dizilimindeki uyumsuzluğa, kapanış bozukluğunun eşlik edip etmediği ise ancak bir ortodonti uzmanı tarafından belirlenebilir.
Çene Eklemi Şikayetleri Tedavi Süresini Etkiler mi?
Çene ekleminin sağlıklı olması, başarılı ve kalıcı bir ortodontik tedavi için çok önemlidir. Ortodonti uzmanı tarafından, ilk muayenenizde, çene ekleminize ilişkin bir problem teşhis edilir ise, bu durum ortodontik tedavi planlamanızı etkileyebilir. Çene eklemi probleminin varlığı, tedavi süresinin uzamasına neden olabilir.
Ortodontik Tedavi Süresinde Yaş Önemli midir?
Erken dönemde ortodontik tedavi, kemiklerde büyüme gelişim devam ettiği için daha avantajlıdır. Kemiklerdeki yenilenme daha hızlı gerçekleştiği için çocuklarda ve genç erişkinlerde tedavi daha kısa sürede tamamlanır. Erişkinlerde kemiğin yapısı itibari ile tedavi biraz daha zaman alır. Ancak erişkin bireylerde de, hastalarımızın tedavi kurallarına uyumu ve ağız hijyeni konusundaki hassasiyeti toplam tedavi süresini kısaltan bir faktör olarak karşımıza çıkar.