Sağlıklı gülümsemeler..
0 532 545 60 99

Çocuklarda Diş Gıcırdatma (Bruksizm)

Erişkinlerde olduğu gibi, çocuklardaki diş gıcırdatma da aslında alt yapıda bazı etkenlerin varlığını yansıtan kassal bir cevaptır.

Çocuklarda görülen  diş gıcırdatma alışkanlığının toplumda oldukça yüksek bir oranda olduğu belirlenmiştir. Bu alışkanlığın nedenine ilişkin farklı açıklamalar olmasına rağmen, henüz net bir sebep ortaya konmamıştır.

Çocuklarda ­­6-7 yaş civarında süt dişleri düşmeye ve daimi dişler sürmeye başlar. Bu süreç yaklaşık 12 yaşına kadar devam eder. Karışık dişlenme adı verilen bu diş değişim döneminde, karşılıklı dişler arasındaki temas noktaları sürekli değişim gösterir. Bu süreçte ortaya çıkan diş gıcırdatmanın; uzun dönemde genellikle problem oluşturmayan, ve dişlenmenin tamamlanması sonrası genellikle kendiliğinden ortadan kalkan doğal bir geçiş süreci olarak kabul edilmesi gerektiği yaygın bir görüştür. Ancak eğer diş gıcırdatma ile birlikte çocukta çene kaslarında ya da çene ekleminde ağrı var ise, mutlaka bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Bazı çalışmalarda diş gıcırdatmanın özellikle daha stresli, sorumluluk konusunda daha duyarlı,  mükemmeliyetçilik gibi farklı bireysel özellikler sergileyen çocuklarda daha fazla izlendiği gösterilmiştir. Yine uykuda ışığa ya da gürültüye maruz kalan çocuklarda; yetersiz uyku uyuyan çocuklarda diş gıcırdatmanın daha fazla görüldüğünü ortaya koyan çalışmalar mevcuttur.

Gastroözofagal reflü ve obstrüktif uyku apnesi rahatsızlıklarının da, çocuklarda diş gıcırdatmaya neden olabileceği öne sürülmektedir.

Bağırsak parazitlerinin, diş gıcırdatmaya neden olduğu yaygın bir görüş olsa da, bu henüz kanıtlanmış net bir etken değildir.

Çocuklardaki Diş Gıcırdatma Alışkanlığı Tedavi Gerektirir mi?

Tüm bu değerlendirmeler sonucunda, eşlik eden çene ağrısı ya da çiğneme kası ağrısı olmadıkça, çocuklardaki diş gıcırdatmanın geçici bir durum olabileceği ve tedavi gerektirmeyebileceği söylenebilir. Diş gıcırdatma alışkanlığı genellikle 9-10 yaşlarından sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Tedavi edilmesi öngörülen çocuklarda, tedavi yaklaşımı mutlaka etkene yönelik olmalıdır.

Eğer çocukta diş gıcırdatma alışkanlığına ek olarak çene kaslarında ya da çene ekleminde ağrı şikayeti var ise, çene eklemi tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi uygun olacaktır.

Eğer çocuktaki kişilik özelliklerinin etkili olduğu düşünülüyor ise, rahatlatmaya yönelik yaklaşımlar için destek alınabilir.

Diğer olası etmenler de gözden geçirilmeli, ihtiyaç duyulur ise bir çocuk hekiminden destek alınmalıdır.

Dr. Dt. Asiye PAMPU

Benzer Gönderiler

bir yorum bırakın