Ortodontik tedavi gören bireylerde fırçalamanın doğru ve kaliteli yapılması oldukça önemlidir. Diş yüzeylerinde temizlenmesi gereken ilave aygıtlar mevcuttur ve bu aygıtlar diş yüzeylerine erişimi güçleştirir. Bu yüzden ortodonti hastalarında hem fırçalama sayısı arttırılmalı hem de süre daha uzun tutulmalıdır.
Ortodontik tedaviye başlayan bireylerde, hastamızın fırçalamanın önemini daha ilk günden kavraması çok önemlidir. Çünkü fırçalamamaya bağlı oluşacak lekenmeler ve çürükler ne yazık ki gen dönüşümsüzdür. Dişleriniz çok iyi sıralanmış olsa da, üzerlerindeki leke ve çürükler estetik görünmesini engelleyecektir. Amaç sadece iyi sıralanmış dişler değil, aynı zamanda sağlıklı dişlerdir.
Ortodonik tedavi gören bireylerde iyi bir fırçalama için temel prensip; fırçanızın dişlerin ve braketlerin her noktasına yeterli sürede temas etmesi ve fırçalama eyleminin tam anlamıyla gerçekleşmesidir. Bunun için aşağıdaki temizlik materyalleri sizlere yardımcı olacaktır.
- Ortodontik Fırça: Ortodonti hastaları için özel olarak tasarlanmış fırçalardır.
-
- Diş macununuzu fırçanız kuru iken, leblebi büyüklüğünde koyunuz.
- Dişlerinizi aynanın karşısında ağız açık iken, alt ve üst dişler ayrı olacak şekilde dairesel hareketler ile fırçalayınız.
- Braket ile diş eti arasının fırçalanması özellikle çok önemlidir. Bu bölgeye erişilmediği takdirde diş eli problemleri ve lekelenmeler başlamaktadır.
- Tek Diş Fırçası: Dişleriniz tek tek fırçalanması ve özellikle diş-diş eti birleşim yerlerinin temizlenmesi için tasarlanmış özel fırçalardır.
- Diş Arası Fırçası: Dişlerin birbirlerine bakan yüzeylerinin temizliği için kullanılır. Bununla birlikte braketlerin temizlenmesinde de çok etkili bir fırçadır.
- 4.Diş İpi: Ortodontik tedavi gören bireyler günde bir kez (tercihen yatmadan önce) diş ipi kullanılmalıdır. Tellerden dolayı normal diş ipleri yerine köprü protezleri için tasarlanmış kalın, ucu mumlu olan diş ipleri kullanılmalıdır.
- Ağız Duşu: Ağız duşları dişler üzerine hava ve su basıncı uygulayarak bakteri plağını dişten uzaklaştırmak amacıyla üretilmiş pilli malzemelerdir. Bu ürün olmaksızın yeterli ağız hijyeni sağlanabilir, ancak tercih eden hastalara tavsiye edilebilir.
Günde kaç kez fırçalamalıyım?
Ortodonti hastalarının her yemekten sonra dişlerini fırçalamaları ve yemek artıklarını diş yüzeylerinden uzaklaştırmaları gerekmektedir. Önemli olan fırçalama sayısı ve süresinden ziyade; fırçalamanın ne kadar doğru ve kaliteli yapıldığıdır. Kaliteli fırçalamada temel prensip fırçanın tüm diş ve braket yüzeylerine en az 3-4 kez hafif basınçla temas etmesidir. Özellikle gece yatmadan önce doğru ve kaliteli bir fırçalama yapılması çok önemlidir.
Fırçalamadan uyumak demek, bütün gece bakterilerin ağzınızda çalışmasına müsaade etmek; sabah kötü bir kokuyla uyanmak ve diş yüzeylerinde lekelerin, diş eti problemlerinin oluşumuna zemin hazırlamak demektir.
Ortodontik tedavi dişlerimi çürütür mü?
Ortodontik tedavi dişleri çürütmez. Sadece braket ve teller diş yüzeylerinde girintili çıkıntılı bir alan oluştururlar ve fırçanın diş yüzeylerine erişimini güçleştirirler. Eğer hasta düzenli ve dikkatli fırçalar ise diş yüzeylerinde hiçbir leke ve çürük oluşmadan tedaviyi tamamlayacaktır.
Ağız hijyeni kötü olan hastalarda ise maalesef tedavi bitiminde leke ve çürüklerle karşılaşılmaktadır. Bu durum hem dişlerinizin sağlığını tehlikeye sokar hem de estetik olarak kötü bir görüntüye neden olur.
Unutmayalım ki amaç düzgün ama aynı zamanda sağlıklı bir dizisidir.