Bu gruptaki çocuklar karışık dişlenme dönemindedir. Ağızda hem süt dişleri hem de daimi dişer birlikte yer almaktadır. 6-7 yaşlarında ilk olarak süt kesici dişler düşer ve yerlerini daimi kesici dişlere bırakırlar. Bu süreç tüm süt dişleri düşüp daimi dişler ağızda yer alıncaya kadar devam eder ve ortalama olarak 11-12 yaşında sona erer.
Bu dönemde yapılan ortodontik muayeneler, problemlerin erken tespit edilebilmesi adına önemlidir. Böylece ortodontik anomalilerin oluşumu engellenebilir ya da şiddeti azaltılıp daha sonraki tedavi ihtiyacı süresi kısaltılabilir.
Karışık dişlenme döneminde yapılan ortodontik müdahaleler genellikle koruyucu ve önleyici ortodontik tedavilerdir.v
Koruyucu Ortodontik Tedavi
Dişlerde çapraşıklıkların ve dişler arası uyumsuzlukların oluşumunun engellenmesi için yapılan tedavilerdir. Zamanı geldiği halde düşmeyen bir süt dişinin çekimi bu tarz bir yaklaşımdır. Yine zamanından önce çekilen bir süt dişine ait yerin, daimi diş sürünceye kadar ortodontik apareyler aracılığı ile korunması, koruyucu ortodontik tedavidir. Bu tür apareylere yer tutucu adı verilir. Yer tutucular sabit olup dişe yapıştırılabilirler, ya da hareketli plak şeklinde hazırlanabilirler.
Önleyici Ortodontik Tedavi
Gelişmekte olan ortodontik problemlerin daha ciddi boyutlara erişmesini engellemek için yapılan tedavilerdir. Amaç problemin şiddetini azaltmak ve etkeni ortadan kaldırmaktır. Ayrıca daha sonra uygulanacak olan kapsamlı ortodontik tedavinin süresi kısaltılabilir.
12 Yaş ve Sonrası Ortodontik Tedavi
Bu dönem neredeyse tüm daimi dişlerin ağızda yerlerini aldığı, ergenlik dönemini de içeren büyüme çağıdır. Ortodontik tedavilerin birçoğu bu yaşlarda başlar. Bu dönemde yapılan tedaviler kapsamlı ortodontik tedavilerdir. Aktif büyüme döneminden istifade edilerek çeneleri ilgilendiren anomaliler tedavi edilir ve dişlerde tam bir estetik sağlanır.
Aktif büyüme dönemi ortalama olarak kızlarda 15, erkeklerde ise 16 yaşında sona erer. Büyüme tamamlandıktan sonra çenelerdeki problemi sadece ortodontik yaklaşımlarla çözmek mümkün değildir. Dişsel problemler ise rahatlıkla tedavi edilebilir. Dolayısıyla, büyüme sona ermiş ise ortodontik tedavi yaklaşımları erişkinlerdeki ile aynıdır.
Bu dönemde halk arasında tel takma dediğimiz sabit ortodontik tedaviler yapılmaktadır. Dişler üzerine yapıştırılan braketler ve aradan geçen ark teli aracılığıyla dişlere kuvvet iletilir. Bu kuvvetler sayesinde dişler hareket ettirilir ve istenilen konuma getirilir.
Çeneleri ilgilendiren problemler mevcut ise, braketlere ilave olarak ağız dışından destek almak gerekir. Aktif büyüme dönemi olan 12-15 yaşları arasında kullanılabilen bu apareyler sayesinde, çenelerdeki büyümeyi yönlendirmek ve anomaliyi tedavi etmek mümkündür.